Ziemniaki
CN MOGILNO posiada ofertę na sadzeniaki ziemniaka jadalnego.
Każda odmiana jest szczegółowo opisana.
ZIEMNIAKI SADZENIAKI
ODMIANY BARDZO WCZESNE:
DENAR
- ziemniak jadalny
- typ AB
- bardzo wczesna odmiana
- skórka żółta, barwa miąższu żółta
- średnie wymagania glebowe i wodne
- średnio odporna na parcha
- wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
- wysoka odporność na wirusy
RED SONIA
- wczesna odmiana
- typ kulinarny B
- czerwona gładka skórka, żółty miąższ
- wrównane blwy z płytkimi oczkami
- średnie wyagania glebowe
- wysoka odporność na wirusy
ODMIANY WCZESNE:
VINETA
- ziemniak jadalny,
- typ A
- odmiana wczesna,
- barwa skórki żółta, barwa miąższu żółta
- bardzo dobrze znosi dłuższe okresy suszy,
- posiada wysokie wartości odżywcze,
- nie wymaga dużego zapotrzebowania na wodę,
- odmiana nadaje się bardzo dobrze do długiego przechowywania i mrożenia
GALA
- wczesna odmiana
- typ kulinarny B
- okrągła, owalny kształt
- żółta barwa skórki i miąższu
- zwarta konsystencja miąższu nawet podczas gotowania
- średnia wielkość bulw
- gładka skórka i płaskie oczka
- wysoka jakość konsumpcyjna utrzymuje się przez cały okres przechowywania
- bardzo wysoka wydajność
BELANA
- wczesna odmiana
- typ AB
- kolor skórki i miąższu żółty
- kształt owalny
- z długim okresem przechowywania
- odmiana o bardzo płytkich oczkach
MIA
- odmiana wczesna
- typ kulinarny AB
- gładka skórka i żółty miąższ
- bulwy posiadają regularny owalny kształt
- niska podatność na przebarwienia
- bardzo dobra zdolność przechowalnicza
- niskie wymagania glebowe
QUEEN ANNE
- ziemniaki wczesne
- typ kulinarny B
- ziemniak o kształcie okrąglo-owalnym
- żółta skórka, żółty miąższ
- wysoka trwałość przechowalnicza
- dobra tolerancja na choroby
- niewielkie wymagania glebowe
Typ kulinarny A — sałatkowy
Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia.
Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.
Typ kulinarny C — lekko mączysty
Ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.
Oferta dostępna w sezonie.