Śledź nas

Numer telefonu
52 315 26 01

Ziemniaki

CN MOGILNO posiada ofertę na sadzeniaki ziemniaka jadalnego.
Każda odmiana jest szczegółowo opisana.

 

ZIEMNIAKI SADZENIAKI

ODMIANY BARDZO WCZESNE:

     DENAR

  • ziemniak jadalny
  • typ AB
  • bardzo wczesna odmiana
  • skórka żółta, barwa miąższu żółta
  • średnie wymagania glebowe i wodne
  • średnio odporna na parcha
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • wysoka odporność na wirusy

      

     RED SONIA

  • wczesna odmiana
  • typ kulinarny B
  • czerwona gładka skórka, żółty miąższ
  • wrównane blwy z płytkimi oczkami
  • średnie wyagania glebowe
  • wysoka odporność na wirusy

 

         ODMIANY  WCZESNE:

  VINETA

  • ziemniak jadalny,
  • typ A
  • odmiana wczesna,
  • barwa skórki żółta, barwa miąższu żółta
  • bardzo dobrze znosi dłuższe okresy suszy,
  • posiada wysokie wartości odżywcze,
  • nie wymaga dużego zapotrzebowania na wodę,
  • odmiana nadaje się bardzo dobrze do długiego przechowywania i mrożenia

 

     GALA

  • wczesna odmiana
  • typ kulinarny B
  • okrągła, owalny kształt
  • żółta barwa skórki i miąższu
  • zwarta konsystencja miąższu nawet podczas gotowania
  • średnia wielkość bulw
  • gładka skórka i płaskie oczka
  • wysoka jakość konsumpcyjna utrzymuje się przez cały okres przechowywania
  • bardzo wysoka wydajność

 

     BELANA

  • wczesna odmiana
  • typ AB
  • kolor skórki i miąższu żółty
  • kształt owalny
  • z długim okresem przechowywania
  • odmiana o bardzo płytkich oczkach

 

     MIA

  • odmiana wczesna 
  • typ kulinarny AB
  • gładka skórka i żółty miąższ
  • bulwy posiadają regularny owalny kształt
  • niska podatność na przebarwienia
  • bardzo dobra zdolność przechowalnicza
  • niskie wymagania glebowe

 

     QUEEN ANNE

  • ziemniaki wczesne
  • typ kulinarny B
  • ziemniak o kształcie okrąglo-owalnym
  • żółta skórka, żółty miąższ
  • wysoka trwałość przechowalnicza
  • dobra tolerancja na choroby
  • niewielkie wymagania glebowe  

 

Typ kulinarny A — sałatkowy
Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia.

Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.

Typ kulinarny C — lekko mączysty
Ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.

 

 

Oferta dostępna w sezonie.

Zobacz aktualny katalog

Katalog CNMogilno 2024/2025

Jesteśmy najlepsi w naszej dziedzinie

Dlaczego warto z nami współpracować

24/7 Dbamy o Twoje plony

Dbamy o Twoje plony od chwili zasiewów, aż po zbiór.

Jesteśmy terminowi

Naszym atutem są terminowe zapłaty - współpracując z nami zyskujesz.

Certyfikowane produkty

Oferujemy tylko wysokiej jakości certyfikowane produkty, które zapewnią Ci pewny plon.

Doświadczona kadra

Świadomi odpowiedzialności wobec Klientów i partnerów bisnesowych stawiamy na profesjonalizm i kompetencje.

Skontaktuj się z nami już dziś